Tuesday, 2 August 2011

TARIAN GAMELAN

tarian_gamelan
Tarian Gamelan adalah sebuah tarian diraja dan pada asalnya bermain semasa kesultanan Riau-Lingga dan kemudiannya dibawa kepada hartanah Melayu oleh Sultan negeri Ahmad daripada Pahang. Ia kemudian diperkenalkan kepada kerajaan Terengganu apabila Tengku Meriam, anak perempuan Sultan Ahmad bersuamikan  putera itu Sultan Zainal Abidin II di Terengganu. Ia dikatakan Tarian Gamelan itu telah sekaligus 39 tarian-tarian berbeza di mana sebahagian daripada ini dicipta oleh Tengku Ampuan Meriam sendiri daripada cerita-cerita yang beliau telah dengar dari pencerita-pencerita.


PAKAIAN DAN ALAT-ALAT MUZIK

Lapan wanita semua dalam pakaian sutera berwarna-warni akan bertemankan beberapa alat muzik seperti serunai, gambang, saron, bonang, kenong, gendang ibu dan gendang anak membuat persembahan cerita.
Muzik gamelan Melayu biasanya dimainkan semasa diraja dan kesempatan rasmi dan yang penghibur adalah dilatih khusus dalam istana-istana diraja. Antara bunyi-bunyian bermain ialah Gong Agong, Gong Sawokan, Gendang Ibu, Gendang Anak, Saron Pekin, Saron Baron saya , dan Saron Baron II, Gambang and Kenong.


No comments:

Post a Comment